
Designation Notice - NSU 
(Family and Medical Leave Act)  

Adapted from U.S. Department of Labor  
Employment Standards Administration  
Wage and Hour Division  

Leave covered under the Family and Medical Leave Act (FMLA) must be designated as FMLA-protected and the employer must inform the employee of the 
amount of leave that will be counted against the employee’s FMLA leave entitlement. In order to determine whether leave is covered under the FMLA, the 
employer may request that the leave be supported by a certification. If the certification is incomplete or insufficient, the employer must state in writing what 
additional information is necessary to make the certification complete and sufficient. While use of this form by employers is optional, a fully completed Form 
WH-382 provides an easy method of providing employees with the written information required by 29 C.F.R. §§ 825.300(c), 825.301, and 825.305(c).  
 
To: _____________________________________________  

Date: ___________________________________________  

We have reviewed your request for leave under the FMLA and any supporting documentation that you have provided.  
We received your most recent information on ________________________and decided: 

_____ Your FMLA leave request is approved. All leave taken for this reason will be designated as FMLA leave.  

The FMLA requires that you notify us as soon as practicable if dates of scheduled leave change or are extended, or were 
initially unknown. Based on the information you have provided to date, we are providing the following information about the 
amount of time that will be counted against your leave entitlement:  

_____ Provided there is no deviation from your anticipated leave schedule, the following number of hours, days, or weeks will be 
counted against your leave entitlement: _____________________________________________  

_____ Because the leave you will need will be unscheduled, it is not possible to provide the hours, days, or weeks that will be counted 
against your FMLA entitlement at this time. You have the right to request this information once in a 30-day period (if leave was taken 
in the 30-day period).  

Please be advised (check if applicable):  

_____ You have requested to use paid leave during your FMLA leave. Any paid leave taken for this reason will count against your 
FMLA leave entitlement.  

_____ We are requiring you to substitute or use paid leave during your FMLA leave.  

______You will be required to present a fitness-for-duty certificate to be restored to employment. If such certification is not timely 
received, your return to work may be delayed until certification is provided. A list of the essential functions of your position 
___ is  ___ is not attached. If attached, the fitness-for-duty certification must address your ability to perform these functions. 

_____ You will be required to provide a standard medical release from your physician upon your return to work. If such 
documentation is not timely received, your return to work may be delayed until certification is provided. 

_____ Additional information is needed to determine if your FMLA leave request can be approved:  

_____ The certification you have provided is not complete and sufficient to determine whether the FMLA applies to your leave 
request. You must provide the following information no later than ______________________________, unless it is not  

(Provide at least seven calendar days)  
practicable under the particular circumstances despite your diligent good faith efforts, or your leave may be denied.  

____________________________________________________________________________________________________  
(Specify information needed to make the certification complete and sufficient) 

____________________________________________________________________________________________________  

_____ We are exercising our right to have you obtain a second or third opinion medical certification at our expense, and we will . 

provide further details at a later time. 

_____ Your FMLA Leave request is Not Approved.  

_____ The FMLA does not apply to your leave request.  

_____ You have exhausted your FMLA leave entitlement in the applicable 12-month period. 

PAPERWORK REDUCTION ACT NOTICE AND PUBLIC BURDEN STATEMENT  
It is mandatory for employers to inform employees in writing whether leave requested under the FMLA has been determined to be covered under the FMLA. 29 U.S.C. § 2617; 29 
C.F.R. §§ 825.300(d), (e). It is mandatory for employers to retain a copy of this disclosure in their records for three years. 29 U.S.C. § 2616; 29 C.F.R. § 825.500. Persons are not 
required to respond to this collection of information unless it displays a currently valid OMB control number. The Department of Labor estimates that it will take an average of 10 
– 30 minutes for respondents to complete this collection of information, including the time for reviewing instructions, searching existing data sources, gathering and maintaining 
the data needed, and completing and reviewing the collection of information. If you have any comments regarding this burden estimate or any other aspect of this collection 
information, including suggestions for reducing this burden, send them to the Administrator, Wage and Hour Division, U.S. Department of Labor, Room S-3502, 200 Constitution 
Ave., NW, Washington, DC 20210. DO NOT SEND THE COMPLETED FORM TO THE WAGE AND HOUR DIVISION.   Form WH-382 January 2009 


